top of page
  • riikka.lautamo

Mihin kuntoarvioita ja suunnitelmallista talonpitoa tarvitaan?

Rakennusterveysasiantuntija tai kuntotutkija tilataan paikalle yleensä siinä kohdassa, kun rakennuksessa epäillään olevan jokin sisäilmahaittaa aiheuttava tekijä. Suuri osa työssämme vastaan tulleista vaurioista on ollut sellaisia, joilta olisi voitu välttyä huolehtimalla säännöllisistä huolloista sekä tarkkailemalla kiinteistöä ja reagoimalla puutteisiin ajoissa.


Olemme tarkastaneet ja tutkineet joitain rakennuksia, joissa ei viimeiseen viiteen kymmeneen vuoteen ole lumitöiden ja aidanmaalauksen lisäksi juuri kummoisempia huolto- tai kunnostustöitä suoritettu. Katto on alkanut ehkä vuotaa, mikä on havaittu jo asunnoissakin. Huoltamattomat rännit ovat ruostuneet ja niiden vuodot ovat aiheuttaneet vaurioita julkisivuun etenkin jo aikoja sitten parhaat päivänsä nähneiden elementtisaumauksien kohdissa. Rakennuksen sivustoilla maa on painunut ja sadevesi on kerääntynyt jo vuosia lammikoiksi pihamaalle ja rakennusten vierustaan. Salaojien olemassaolosta ei ole kellään tietoja. Ja sitten vielä reistaileva lämmitysjärjestelmä, alkuperäiset käyttövesiputket, viemäri… Lopulta päädytään siihen, että asunnossa alussa mainittu sisäilmahaitta tai jokin muu vaurio on paisunut mittavaksi taloyhtiön korjaustyölistaksi ja pahimmassa tapauksessa laskeskellaan sitä, onko rakennusta enää kannattavaa korjata.


Osakkeen arvo ei aina nouse pelkästään sisäpintoja uusimalla. Osakkuus yhtiössä on sijoitus eikä osakkaana kannata tuudittautua ajatukseen: ”Kyllä taloyhtiö hoitaa!” Kuinka kamalaa olisi havahtua tilanteeseen, jossa oman sijoituksen arvo olisikin pudonnut nollaan.


Asiantuntijan tekemät säännölliset tarkastukset ja pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma varmistavat osakkeen arvon säilymisen. Ennakoinnilla ja hyvällä suunnittelulla vältytään yllätyskorjauksilta ja pidetään talous tasapainossa.

37 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page